Zdrava prehrana i funkcije mozga

Tko se od mladosti pridržava pravila zdrave prehrane,  može računati da će mu u srednjoj životnoj dobi mozak bolje funkcionirati od onih s ležernijim pristupom. Ovaj tvrdnja zasniva se na rezultatima istraživanja koje je 2019. objavljeno u međunarodnom časopisu Neurology.

Praćeno je 2621 ispitanika koji su u početku studije imali u prosjeku 25 godina. Prehrambene navike sudionika procjenjivale su se na početku, nakon 7 i nakon 20 godina praćenja , a testiranja kognitivnih (spoznajnih) funkcija provodila su se nakon 25 i 30 godina, kad su ispitanici imali 50 odnosno 55 godina.

 Uspoređivali su se rezultati testova  kognitivnih funkcija kod ispitanika koji su se više ili manje pridržavali nekog tipa prehrane koji se inače smatraju korisnim za zdravlje srca: Mediteranska dijeta,    Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), A Priori Diet Quality Score [APDQS].   Pokazalo se  da su oni koji su se tijekom godina više pridržavali dijetnih uputa mediteranskog tipa prehrane i APDQS dijete u srednjoj životnoj dobi imali značajno bolje rezultate kognitivnih testova od onih koji su se dijetnih preporuka manje pridržavali.

Više o navedenom istraživanju možete naći na poveznici :

https://neurosciencenews.com/heart-healthy-diets-brain-function-middle-age-10864/