Samo jedna cigareta dnevno!?

Svi znaju da je pušenje vrlo štetno. Međutim,  mnogi vjeruju da im neće naškoditi ako popuše 1 ili 2 cigarete na dan.   Ali članak objavljen 2018. u uglednom časopisu „British Medical Journal“ pokazao je da to nije tako. Ovaj članak objedinio je rezultate iz 141 pojedinačne studije učinjene od 1946. do 2015. godine.  Rezultati su dobiveni višegodišnjim praćenjem više od 5 milijuna ljudi. Cilj istraživanja bio je da se odredi  rizik od koronarne bolesti srca i moždanog udara uz odnosu na broj popušenih cigareta na dan. Evo nekih od najvažnijih rezultata:

U usporedbi s muškarcima koji nikad nisu pušili, muškarci koji puše 1 cigaretu dnevno imaju 48% veći rizik za koronarnu bolest srca  i 25% veći rizik za moždani udar.

U usporedbi sa ženama koje nisu nikad pušile, žene koje puše 1 cigaretu dnevno imaju 57% veći rizik za koronarnu bolest srca i 31% veći rizik za moždani udar.

Dakle, ako se želi poništiti rizik od pušenja za  koronarnu bolest srca i moždani udar, ne smije se pušiti niti jedna cigareta dnevno!

Ovo je svakako vrlo loša vijest za one koji kažu da  „za gušt“ popuše samo 1 cigaretu uz kavicu!

Originalni članak možete naći ovdje:   http://www.bmj.com/content/360/bmj.j5855