Koje su ciljne vrijednosti arterijskog tlaka kod osoba koje uzimaju lijekove protiv hipertenzije?

S obzirom na veliku rasprostranjenost i mogućnosti liječenja, regulacija povišenog krvnog tlaka smatra se najvažnijom mjerom u prevenciji  moždanog udara, srčanog popuštanja te  različitih drugih vaskularnih bolesti. Ali premda je važnost liječenja uglavnom svima više ili manje poznata,   jedan od razloga  zašto se osobe s povišenim krvnim tlakom  uopće ne liječe, ili se ne liječe adekvatno, je i nedovoljno poznavanje vrijednosti  tlaka koje bi uz terapiju  bile za neku osobu poželjne.

Prema europskim smjernicama iz 2018. godine (ESC/ESH),  preporuke za ciljne vrijednosti sistoličkog  („gornjeg“) tlaka koje je poželjno ostvariti uz pomoć lijekova su sljedeće:

Osobe mlađe  od 65 godina:   120 – 129 mm Hg 

Osobe sa 65 i više godina:   130 – 139 mm Hg

Snižavanje dijastoličkog („donjeg“) tlaka na vrijednosti  niže od  80  mm Hg smatra se poželjnim, no ta preporuka je nešto niže kategorije.

Kod svih osoba koje uzimaju lijekove za snižavanje krvnog tlaka potrebno je paziti da ne bi došlo do neželjenih nuspojava, no to je osobito važno kod starijih. Osim mjerenja tlaka u sjedećem i stojećem položaju ponekad je potrebno učiniti i 24-satno mjerenje tlaka da bi se isključile epizode preniskog tlaka.  Premda je  kod starijih osoba zbog češćih nuspojava liječenje znatno zahtjevnije, regulacija tlaka i u visokoj dobi  ima povoljno djelovanje na redukciju rizika od posljedica povišenog tlaka. Kod nekih osoba zbog nuspojava nije moguće ostvariti navedene ciljne vrijednosti tlaka, no i manje sniženje od optimalnog ima povoljno djelovanje.

Navedene smjernice mogu se naći na poveznici https://www.eshonline.org/esh-content/uploads/2018/10/Download.pdf

U slučaju nejasnoća pitanje možete uputiti na adresu :  info@neurolog.com.hr