Multipla skleroza

ČESTA PITANJA

Preparati kanabisa (kanabinoidi) mogu biti od koristi u liječenju multiple skleroze. Ali oni ne utječu na sam tijek bolesti, nego mogu pomoći u liječenju određenih simptoma.  To je u prvom redu pojačana napetost (spastičnost) mišića koja može dovesti do vrlo bolnih grčeva. Kliničke neurološke studije potvrdile su učinkovitost kanabinoida i u liječenju tzv. centralne neuropatske boli. To je vrsta boli koja se javlja u dijelovima tijela gdje postoji poremećaj osjeta. Neuropatska bol ponekad je vrlo jaka, a može se javiti u obliku kratkih napadaja  ili biti dužeg trajanja.

Možete pogledati što o tome piše na mrežnoj stranici  Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

http://sdmsh.hr/medicinski-kanabis-u-hrvatskim-apotekama

Dosadašnja istraživanja o utjecaju načina prehrane na tijek multiple skleroze  ukazuju na pozitivan učinak dijete koja je bazirana na smanjenom unosu zasićenih masnih kiselina, te na povećanom unosu nezasićenih masnih kiselina. Zasićenih masnoća najviše ima u mesu (svinjetina, teletina i sl.), te u mliječnim proizvodima s visokim udjelom masnoća. Izvor nezasićenih masnih kiselina mogu biti:  maslinovo ulje, riba, orašasti plodovi , soja. Što se tiče D vitamina, više studija je pokazalo da je nedostatak vitamina D jedan od rizičnih faktora za pojavu i kasniji razvitak multiple skleroze. Da li je potrebno terapijsko uzimanje D vitamina, te u kojim dozama, najbolje će prosuditi neurolog na temelju  laboratorijskih i drugih kliničkih pokazatelja. Međutim, svim oboljelima od multiple skleroze može se preporučiti prehrana u kojoj ima dovoljno D vitamina. Najbogatiji izvor D vitamina su ribe, osobito losos , srdele, tuna.  Tzv. mediteranska dijeta pogodna je za osobe koje imaju multiplu sklerozu jer zadovoljava i u pogledu masnih kiselina i D vitamina.  Za stvaranje vitamina D u tijelu važna je i sunčeva svjetlost, no treba imati na umu da izlaganje suncu u mjesecima kad je dnevna temperatura visoka može imati i negativne učinke zbog dodatnog  povisivanja temperature tijela.

]

Povišenje tjelesne temperature kod većine oboljelih dovodi do pogoršanja postojećih simptoma, a u nekim slučajevima javljaju se i simptomi koji inače nisu prisutni. Kako dolazi do ovih pojava nije u potpunosti razjašnjeno, ali  neka istraživanja su pokazala da povišenje tjelesne temperature  otežava provođenje impulsa u vlaknima koja su bolešću već oštećena. Zbog toga će osobama koje imaju multiplu sklerozu u pravilu preporučiti da izbjegavaju svako izlaganje povišenoj temperaturi. To znači da bi ljeti trebale izbjegavati izlaganje povišenim vanjskim temperaturama i  što više boraviti u ohlađenim prostorima. U slučaju neke viroze koja je praćena povišenom temperaturom, treba uzimati lijekove i poduzeti druge potrebne mjere(npr. oblozi)  kojima je cilj snižavanje temperature.  Važno je imati na umu da i intenzivna tjelesna aktivnost povisuje temperaturu tijela.

U Hrvatskoj postoje brojne udruge osoba s multiplom sklerozom, a objedinjene su u Savezu društava multiple skleroze Hrvatske. Na sadržajno bogatoj mrežnoj stranici mogu se naći mnoge važne informacije o bolesti, liječenju, te o povlasticama koje se mogu ostvariti na temelju tjelesnog oštećenja. Adresa je   https://sdmsh.hr/.